Toelichting bij wielen, stiftmaten, adapters en loopvlakken

Op deze pagina vindt u aanvullende informatie met betrekking tot het maken van de juiste keus voor bureaustoelwielen. Relevant hiervoor zijn de stift/as opname, passing aan de kruispoot door middel van een adapter en het juiste loopvlak ten aanzien van de vloerafwerking. Tevens wordt er een toelichting gegeven over belast , onbelast of vrijlopende bureaustoelwielen.

Als u na het lezen hiervan nog vragen heeft, bel of bezoek ons.

Onbelast geremde wielen

Als u de stoel verlaat, worden de wielen geremd om te voorkomen dat de stoel ongewild onder u kan wegrijden. Indien u weer plaats neemt op de stoel, heft de rem zich weer op waardoor u weer ongeremd door de ruimte kunt rijden. Voorbeelden hiervan zijn: code A/B voor vloeren met tapijt of code C/D en code L/M (PHD / PU wielen) voor harde vloeren als laminaat, plavuizen, parket, steen, marmoleum, linoleum ect. Deze wielen zijn leverbaar met stiftmaat 10 en 11 en met en zonder adapter.

Belast geremde wielen 50 mm

Indien u op de stoel plaatsneemt, blokkeren de wielen waardoor de stoel op zijn plaats blijft staan. Voorbeelden zijn code G2 of F. Beide wielen zijn voorzien van een PU loopvlak en geschikt voor zowel tapijt als harde vloeren. Wielen met code F hebben in de bovenzijde van de wielkas een vertanding zitten welke in het zachte loopvlak drukken op het moment dat u op de stoel plaatsneemt. Hierdoor blokkeert het wiel en blijft de stoel op zijn plaats staan. Zodra u de stoel verlaat gedraagt het wiel zich als een vrijlopend wiel. Deze wielen zijn leverbaar met stiftmaat 10 en 11 en met en zonder adapter. Wielen met code G2 hebben een dubbele functie, door het inschakelen van de Lock-Up functie kan gekozen worden voor vrijlopend en geblokkeerd. De blokkering geschiedt door middel van stift welke de stoel enkele millimeters van de vloer opheft waardoor het wiel hier geen contact meer mee maakt. Indien uitgeschakeld gedraagt het wiel zich als een vrijlopend wiel voor tapijt en harde vloeren. Deze wielen zijn uitsluitend leverbaar met een stift 11 en adapter.

Vrijlopende wielen 65 mm

De wielen lopen in zowel belaste als onbelaste situatie altijd vrij / ongeremd. Deze wielen worden meestal gekozen in combinatie met een grotere diameter welke een kleinere rolweerstand heeft en tevens de eigenschap bezit om kleine oneffenheden in de vloer te overbruggen, of indien de stoel regelmatig over een grote afstand verreden wordt. Voorbeelden zijn code L of M Deze wielen zijn leverbaar met stiftmaat 10 en 11 en met en zonder adapter.

Uitvoering wielen

De wielen kenmerken zich in twee soorten uitvoeringen 1. Met een hard loopvlak voor tapijt, deze zijn absoluut niet geschikt voor vloeren anders dan tapijt. 2. Met een zacht loopvlak voor harde vloeren in TPE ( Thermoplastic Elastomer) en PUR (polyurethaan). Deze zijn specifiek geschikt voor alle vloeren anders dan tapijt, maar daarnaast ook geschikt om op tapijt te rijden.

Welke stift heb ik nodig?

De stiftmaat is de diameter van de stift welke in het gat van de kruispoot wordt gedrukt, de meest gangbare maat is 11 mm voor professioneel gebruik / merken. De stiftmaat 10 mm komt sporadisch oudere stoelen voor en/of stoelen welke in het retailsigment verkocht worden. U kunt de stiftmaat het beste opmeten door met behulp van een schuifmaat de dikte van het gedeelte wat uit het wiel steekt, op te meten. Een andere manier om dit vast te stellen is de gehele stift uit het wiel te trekken, het deel wat in het wiel zit is namelijk altijd 10, indien de -tegenovergestelde kant net zo dik is heeft u een stift 10 mm nodig, indien deze dikker is, dan heeft u stift 11 mm nodig. Bestel hier stiften 10 mm

Heb ik een adapter nodig?

De adapter is een uitsluitend estetisch onderdeel welke zorgt voor een nette aansluiting tussen de kruispoot en wielopname. Het gebruik hiervan is afhankeleijk van het type kruispoot. Met adapter Zonder adapter Explode tekening wiel